lördag 3 augusti 2013

64. Lennart Bernadotte: "Käre prins, godnatt!"


Lennart Bernadotte var född 1909 som prins Lennart, son till prins Wilhelm och den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna, och därmed sonson till Gustaf V, brorson till Gustaf VI Adolf och kusin till nuvarande kungens far, arvprins Gustaf Adolf. Eftersom hans föräldrar skilde sig när han var fem år uppfostrades han i huvudsak av sin farmor, drottning Victoria. 1932 gifte han sig med en icke kunglig kvinna och förlorade därmed sin prinstitel.

Den här boken skildrar hans barndom och ungdom fram till dess, med enstaka utblickar längre fram. När han var fyra år var han i Moskva och firade Romanov-ättens 300-årsjubileum på den ryska tronen, bodde i Kreml och träffade sina sysslingar, barnen till den siste tsaren. Flera somrar under första världskriget följde han med sin farmor till Tyskland och träffade sin farmors mor, änkestorhertiginnan av Baden, född 1838 och dotter till kejsar Wilhelm I. Han berättar levande och intressant om sådant som annars sällan skildras i böcker om kungligheter. Och så illustreras det med bilder som inte alltid är så smickrande ens för författaren, till exempel när han går på kavalleriskolan:


Eftersom det här är ett gammalt biblioteksexemplar med skyddsomslaget inplastat separat ser det lite konstigt ut på bilden ovan. Man kan dock som bonus följa dess utlåning till olika filialer i Kristianstads kommun. Och så har någon i en skildring från kavalleriskolan: "att en bättre läroanstalt för råheter och munhoreri - att veta mycket litet med skryta desto mer om flickor och samlag - knappast stod att finna" känt ett behov av att med spetsig blyerts stryka över "och samlag". Det är fortfarande fullt läsbart, men ska kanske vara en notering för någon som tänker läsa boken högt för känslig publik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar