torsdag 15 augusti 2013

73. Nils-Olof Franzén: Agaton Sax och den mörklagda ljusmaskinen


Denna elfte och sista del återknyter bekantskapen med Andreas Kark, som figurerade i bok nummer två. Den här gången har han konstruerat en ljusmaskin, det vill säga en maskin som drivs med ljus. Den vill två olika skurkar, Julius Mosca och Herr Gustafsson, komma åt, och för att vara säkra på att lyckas börjar de med att försöka fånga Agaton Sax och överdetektivinspektör Lispington, så de ska vara oskadliggjorda under tiden. Naturligtvis tänker skurkarna var för sig lägga beslag på maskinen för egen räkning. Jakten äger rum i London på ett antal olika adresser, bland annat hemma hos Lispington, där han på ett olyckligt sätt får tillbringa flera kapitel instängd i en garderob, innan han hittas och förs bort (se bilden ovan). Skurkarna har hjälp av ett stort antal av de tidigare introducerade mindre skurkar som återfanns i Scotland Yards stora brottslingsregister.

Faster Tilda dyker upp på slutet och styr upp saker och ting, bland annat genom att flyga helikopter. Är det någon som genomgått en utveckling i den här bokserien är det hon, så får Lispington säga vad han vill om den där gången hon hällde en hink välling över honom i Byköping (han verkar ha väldigt svårt att komma över det fortfarande).

Den här gången saknas den inledande exakta tidsangivelsen, så vi kan inte riktigt veta när den här historien utspelar sig. I sju av de tidigare delarna har man fått följa Agaton Sax enligt följande angivet på första sidan:

Agaton Sax och den ljudlösa sprängämnesligan - onsdagen den 6 juli 1955, kl 21.55
Agaton Sax och vita möss-mysteriet - natten mellan den 16 och 17 augusti 1956
Agaton Sax och de slipade diamanttjuvarna - lördagen den 6 juni 1959 vid 3-tiden på eftermiddagen
Agaton Sax och Det gamla pipskägget - augusti månad år 1961, med början onsdagen den 23 kl. 17:16
Agaton Sax och Byköpings gästabud - den 6 september 1963
Agaton Sax och Bröderna Max - fredagen den 23 april 1965 kl 9.17 på morgonen
Agaton Sax och den bortkomne Mr Lispington - måndagen den 2 maj 1966

Den som är intresserad av en lista över medverkande i alla böckerna hittar det här, om än inte riktigt komplett, tror jag. Där finns också lite att läsa om filmerna, som jag inte har sett, men nu är nyfiken på.

2 kommentarer:

 1. Roligt! Det där med tidsangivelserna har jag inte lagt märke till! Köpte några OU för ett tag sedan: http://www.bokdetektiven.se/?p=524

  Jag hör också till Agatons största fans, han står sig mycket väl i konkurrensen med Ture Sventon ;) /Bokdetektiven.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man tänker på vissa saker mer när man läser en bokserie i ett sjok så här. Ska jag vara ärlig upptäckte jag detta först halvvägs in och gick sedan tillbaka för att kolla.

   Radera