Det är närmast standard i kriminalgenren att det ska handla om mord och mordutredning, låt vara att den senare kan skötas av någon annan än polisen om det är motiverat. Men här är det ett försvinnande som är det centrala i intrigen, och det blir faktiskt lika spännande som många traditionella deckare.
Erik Olsson är inspektor vid järnvägen och reser runt och inspekterar spår i Skåne. Just när det börjar är han sjukskriven, och dessutom försvunnen. Hans mor har polisanmält det, men det gjordes knappast stora insatser för att hitta honom, så hon vänder sig till privatdetektiven Urban Krook. Han gör vad han kan för att få en uppfattning om Olsson och var denne kan hålla hus, men det är verkligen inte lätt. Ju mer Krook gräver och ju fler personer han träffar, desto mer undflyende blir intrycket av den försvunne. Förutom att det finns så lite att gå på träffar han på några småsaker som förbryllar honom. En av dem är titelns giraff, en sönderslagen porslinsfigur som återfinns i den försvunnes annars synnerligen prydliga lägenhet.
Händelserna utspelar sig omkring 1950 och det är en fin tidsatmosfär i miljön. Malmö är fortfarande en arbetarstad med ölcaféer och småbutiker i varje gathörn, och Krook får göra nedslag i det numera rivna Lugnet och det numera uppfräschade Gamla Väster. Dessutom reser han till Helsingborg och går på namngivet, fortfarande existerande konditori. Det är inte rafflande, men spännande ändå på sitt stillsamma sätt. Dessutom är det här och var ganska roligt med bisarra inslag i form av originella bikaraktärer som man hade unnat en egen intrig - fast då är väl risken att man hade tröttnat på dem.
Jag hade modesta förväntningar på den här boken, men de överträffades med råge.